Blog

naslovna 2

GSS Ski Cross 2016

  |   Blog

Dan je predivan. Ok, sneg nije najsjajniji, topao je previše ovaj februar, ali u vazduhu se oseća neka euforična energija. Na Malom jezeru uveliko su krenule pripreme. Ratrag ide gore-dole, pegla džampove, sređuje stazu i stvara se nešto ozbiljno dobro.

GSS blog_001

GSS blog_002

Negde na sredini staze čuje se veseli žamor ljudi. Radno je i pravi se ogroman šank. Lopatom se peglaju detalji, glanca se, sve se dovodi do savršenstva. U kotliću se topi čokolada, dodaje pomorandža i miomiris kuvanog vina ispunjava šank.

GSS blog_003

GSS blog_004

Nije ovo baš bilo koji dan. Održava se tradicionalna “GSS SKI CROSS” trka. Svi koji znaju o čemu se radi, znaju da je ovaj dan poseban za sve ljubitelje skijanja. Tu su sve generacije spasilaca GSS Srbije. Neki se spremaju za noćni spust koji sledi, a neki su došli da uživaju u druženju, ledenom šanku, spektaklu koji dolazi i dobroj atmosferi. Polako se bliži pola šest. Kreću pripreme. Tanjirom do vrha i op, svi su na startu i gledaju ispred sebe. Nije za šalu. Već su krenule opklade ko će prvi u trauma centar za još jednu lepu uspomenu. Probna vožnja treba da počne. Ko će da probije led? I kreće. Prvi kaže da nije baš naivno, ali da je dobro, da mu je krv prostrujala kroz telo i spreman je za još.

GSS blog_006

GSS blog_007

Prvi start. Svi na pozicije. Jedan, dva, tri i krećemo! Trči ka startu, štapove u ruke, pancerice u skije i juri. Pada se, skače se, neki i preživljavaju, ali svi su ispunjeni adrenalinom. Publika uživa u spektaklu, navija i bodri. U grupama od po četiri biraju se najbolji, sve do samog kraja, kada u spustu najspretnijih pobednik uzima prvo mesto.

GSS blog_008

GSS blog_009

Prijatelji se grle i čestitke padaju. Ceo ovaj dan završava se neverovatnim vetrometom i proslavom na kojoj se dele nagrade za najuspešnije i pre svega se lepo druži i zaokružuje još jedna divna trka.

GSS blog_010

GSS blog_011

Možda je sad sve ovo pomalo poetski  i možda nije klasičan prikaz jednog događaja, ali ovo je doživljaj iz perspektive zaljubljenika u sneg, u zimske avanture i druženje na planini. Na kraju se i velike stvari svode na uživanje u  sitnicama.

GSS blog_012

Zato nam je i strašno drago što smo podržali jedan ovakav događaj, što smo bili deo jedne lepe priče koja iza svih nagrada i prvih, drugih i xy mesta, pre svega zove na druženje  i spaja sve nas koji živimo za te sitne, ali nama velike stvari.

Do sledeće godine! 🙂