Blog

Treking_Blog

Treking

  |   Blog

Svi mi koji volimo prirodu i cenimo njene lepote obično jedva čekamo da pobegnemo iz velegrada. Nema smoga, nema tenzije na poslu, dosadnog šefa i slično. Bilo da je u pitanju samo vikend ili više dana, boravak u prirodi svima godi. U ovim tropski vrelim danima, priroda se nudi kao osvežavajuće rešenje, a treking kao idealan vid rekreacije. Verovatno ste i čuli ponešto o trekingu, a mi ćemo vam malo osvežiti pamćenje i nadamo se podstaći vas da i sami stavite ranac na leđa i pobegnete na par dana iz vrelog grada.

 

Dakle, šta je treking?

 

Treking-vest-02

Treking podrazumeva duže hodanje utvrđenim stazama sa ciljem da se pređe put od jednog mesta do drugog. Za razliku od hajkinga, jedna treking tura traje više dana i potrebno je sa sobom nositi određenu opremu i namirnice. Lepota trekinga je što se može upražnjavati bilo gde na svetu i traje onoliko koliko vi želite da traje. Rekreirate se po svom tempu i u okviru svojih mogućnosti i pritom istražujte lepote prirode i njene zadivljujuće predele.

Treking-vest-03

Zanimljivo je da sama reč trekking nastala od južnoafričkog dijalekta afrikans od imenice trek koja u Južnoj Africi znači duže putovanje karavanom koji vuku volovi. Ova imenica preselila se u engleski jezik u 19. veku i dobila novo značenje ─ dugo i mukotrpno putovanje. Nemojte se sad uplašiti i odustati od svoje avanture u prirodi. Daleko od toga da treking mora biti mukotrpan. On pre svega predstavlja jednu rekreativnu aktivnost koja vam pruža mogućnost da provedete više vremena u prirodi.

 

Šta poneti?

 

Ako smo vam makar malo približili lepote trekinga, sigurno se pitate šta vam je potrebno odete na jedan treking. Pre svega vam je potrebna dobra volja i želja da se malo vratite prirodi. Od opreme vam je naravno potreban ranac u koji ćete spakovati hranu, vodu i sve što vam može zatrebati. Obavezno i foto-aparat kako biste uvek mogli da se prisetite zašto je treking odlična rekreativna aktivnost i eventualno da naterate kolege sa posla da zaplaču što nisu sa vama dok uživate daleko od vreline velegrada (šalimo se naravno).

Treking-vest-04

Što se odeće tiče, idealno je poneti više tanjih stvari, koje možete lako da kombinujete i po potrebi svučete ili obučete radi pravilnog regulisanja vaše telesne temperature. Odeća treba da bude udobna i praktična za duže hodanje. Ako idete na treking u neke vetrovitije i vlažnije predele, ponesite i neku jaknu koja će vas grejati i štititi od vetra. Idelane su lagane jakne izrađene od sintetičkih materija koje ne zauzimaju mnogo prostora.

Treking-vest-05

I na kraju, budući da ćete sve vreme šetati, posebnu pažnju posvetite odabiru odgovarajuće obuće. Potrebna vam je pre svega udobna obuća koja će vam omogućiti da vaša stopala dišu, a istovremeno ostanu i suva ukoliko se krećete u nekim vlažnim područijima, te vam preporučujemo obuću koja ima Gore-Tex membranu. Poželjno je i da cipele imaju deblji đon koji je izrađen od duboko urezane elastične gume poznatiji i kao vibram đon koji je izuzetno praktičan za različite terene.

 

Treking po Srbiji?

 

Treking-vest-06

 

Nadamo se da smo probudili u vama želju da pobegnete iz grada i bacite se u istraživanje prirode. Srbija nudi mnogo lepih lokacija, kao što su Divčibare, Fruška Gora, Goč, Stolovi, Željin, Golija, Homoljske planine, Kopaonik, Rudnik, Tara, Stara planina, Ovčar i Kablar itd. Nešto više o tim lokacijama možete videti ovde:

http://www.srbija.travel/aktivnosti/sport-i-rekreacija/pesacenje-i-planinarenje/

I za kraj, evo i dve zanimljive ture, koje će vas (bar se tako nadamo) osmeliti da i vi postanete treker!

http://explore-serbia.rs/ture/pesacke-ture/davolja-varos-nis/

http://explore-serbia.rs/ture/pesacke-ture/srbija-velika-hiking-tura/